Sunday, March 4, 2012

Läsningen på universitetet går framåt och jag läser just nu en bok som handlar om Jesaja och bokens inflytande på kristenheten genom tiderna. Intressant.

Läste ett citat från William Lane Craig för ett tag sedan där han hävdade att den kultur vi lever inom INTE är postmodern utan representerar modernismen. Och han har givetvis helt rätt.
Jag undrar bara om det är något han kommit fram till på senare år, för jag kan inte minnas att jag läst något sådant från honom tidigare.

Radikal Ortodoxin har ju länge hävdat just detta, att vi lever i en hypermodernistisk tid. För postmodernismen, om den nu existerade, skulle ju vara någonting radikalt annorlunda än modernismen. Och i en sådan tid lever vi inte.

12 comments:

Rolf Ahlqvist said...

Kommentar 1
Johannes, jag tror inte du hittar så mycket mer av livets nödvändiga vatten när du går över kanalen och Atlanten och finner nya –ismer av anglosaxiska tänkare. Moderniteten och verkligheten är ju i och för sig kvar som giltiga, där håller jag med. Men i den kommentar som jag hade till din bloggtext och video, om N T Wright 20.7.2009,räknade jag upp 25 motsatser hos postmoderniteten gentemot moderniteten. Men som även kan ses som del i helhetens samverkan med denna. Och de finns giltiga även nu kvar, anser jag.

För mig räcker det att som för Immanuel Kant kunna gå utöver förståndets verklighetskonstitution i vänstra hjärnhalvan, och hålla mig till förnuftets riktningsgivande idéer och där i själens frihetliga samverkan, ge en subjektiv eller hyfsat objektiv tolkning av verkligheten. Där i frihetens högra hjärnhalva hittar jag dess visioner, fantasi, musik, konst, evangelium contra lagen, och med vars hjälp vi kvalitetsfullt prövande, kan välja vår väg framåt.

Jesus är ju den som historiskt radikalt, förtjänstfullt bröt med den materialistiska, lagstyrande verklighetens våld, lag och straff, och onådiga kamp för rättvisa. Men han kompletterade därigenom samtidigt Faderns lag. Han sa som vi vet, att lagen gällde till Johannes och profeterna, därefter förkunnas Guds rike och paradiset. Med sinnesändring, förlåtande kärlek, evangelium och försoning kan vi välja det målet. Det som blev en universell vändpunkt för oss människor i historien.

Och en del av oss anar nu, att vi syns vara nära en ny vändpunkt och mittpunkt. Den i Guds kosmologiska rumtidsåtta(8), varvid han vänder på sitt kosmiska timglas. Där händelserna visar på, att allt går i två motsatta riktningar mellan tillvarons djupast sett högsta men disparata värden. Lag, sanning, verklighet contra evangelium, kärlek och frihet. Men en paradoxal samverkan däremellan, måste det också bli. Speciellt nu i den ”kvinnliga”, evangeliska, inre mer själsliga, postmodernitetens och ”nuets eviga” tid. Där de kvinnor som känner så, äntligen närmar sig olikställd jämställdhet efter historiens och modernitetens, våldspräglade manssamhälle.

Rolf Ahlqvist said...

Kommentar 2
Under postmoderniteten gäller det att hålla sitt spel kort, säger Zygmunt Bauman. Så min ”korta” kommentarspredikan nu mitt i min begynnande Alzheimerglömska, får gälla för sånt som akademiska teologer eller politiska pragmatiker under många år inte så gärna talar och skriver om. Nämligen det om att allting finns i språket i dess strängteoretiskt, universellt tydligen förinställda program. Där äger bl.a. de kontinentala namnen på Sverige, Sweden och Schweden viss tyngd, nu nära tidens vändpunkt.

Där finns ord och linjer, som påverkar oss medborgare när vi väljer vår väg mot kanske två ”eviga framtidsvärldar”. Då finns dels Reinfeldts arbetslinje samt Vänsterns arbetslinjer som kan passa i ”världens modernaste land” Schweden, men förhoppningsvis främst Hägglunds relationslinje till att börja med i postmodernitetens Sweden. För den politiska moderniteten gäller den kosmiska framtiden nog mest då som en kamp för förminskande och ibland förstorande av historiens Gehenna. Dock inte som en meningslös plågoeld och liv i helvetet, det tror jag inte på, utan mer som nuvarande värld i någon slags fortsättning.

Emellertid vad som gäller människans återkomst till Guds paradis, tror jag den pragmatiskt politiska, svenska eliten spelat bort sina kort under det senaste gudsbortvända, ateistiska 1900-talet. Så om historiens ursprungliga paradis under millenniernas gång förflyttats norrut till våra latituder, så premieras nog våra grannländer före Sverige som nuets välfärdsparadis, om deras representanter vill så.

Och Gud tror jag är väldigt konkret. Om de två första människorna var de som drevs ut ur paradiset för sin synd att äta av kunskapens träd, så hittar nog Gud nu två andra, speciella människor som får sitt ansvar och sin glädje i återkomstens nya paradis.Jag tolkar Jesu ord enligt Lukas 13:30 som användbara där, ”Och då skall sådana som är sist bli först, och sådana som är först skall bli sist.” Detta par då som ges en begynnelse, innan Gud, Jesus och Anden, välkomnar miljarder av kristna att fullkomna sina nya liv i Jesu efterföljd där.

Om du nu så vill, kan du kanske i Paulus efterföljd välja de ord du kan se gäller för mig och texten här ovan. Detta enligt hans ord i Andra Korinterbrevets kapitel 6, 8:e versen, ”i ära och vanära, med dåligt rykte och gott rykte. Jag kallas villolärare men säger sanningen”.
Framtiden får väl dock utvisa, om det finns någon avgörande sanning i det jag skrivit.
-

Anonymous said...

Hej Rolf! Visst finns postmodernism som filosofi. Det var lite slarvigt skrivet av mig. Det jag menar är i samhället. Speciellt i frikyrkor får ju postmodernism skulden för allt, men det man egentligen kritiserar är ju en hypermodernism. Ex när man kritiserar postmodern moral så menar man att den skulle stå för "Jag gör det jag känner för att göra".

Men man hittar ju en hel del modernistiska moraliska system som får dessa slutsatser.
Radikal Ortodoxin skulle här hävda att det sant postmoderna skulle representera något helt annorlunda emot modernismen.


//Johannes

Rolf Ahlqvist said...

Hej, Johannes. Jag har ju ”hemsökt” din kommentarssida ordentligt under några år, och
känner tacksamhet för det. Med denna nu översända kommentar, finns nu det mest
väsentliga av min gräsrotsteologi att läsa här. Och nu härnedan mest generellt sammanfattad.

Efter ha opinionsbildat för kristna värden sedan 1960-talet är jag nu i en tämligen hjälplös situation där orden inte alltid lyder mig längre, på grund av början till Alzheimerglömska och Aspergerfokusering samtidigt. Men ”Kraften fullkomnas i svaghet”som Paulus sa, så efter blott 4 timmar vid datorn en dag, är det därefter eftermiddagsvila som gäller.

I detta smala rumtidsspår försöker jag få fram mitt budskap att jag som gräsrotsteolog demokratiskt kan få bidra med en teologi som teologieliten inte riktigt tar tag i. Enklast finns min teologi på nätet under mitt namn.
Beträffande humanisternas naturvetenskapsalternativ inför riksdagens öppnande med högmässa, lyckades jag under en eftermiddag trots allt formulera följande.
---
I 2000-talets helhetsdelning med siffran 2 där såväl modernitet som postmodernitet bildar det filosofiska ramverket, är det väl bra med ett humanistiskt och vetenskapligt alternativ för riksdagsfolket att samlas till, istället för bara en högmässa i kyrkan. Det är ju på tiden att eliten äntligen förstår, att såväl den kristna Anden som den sekulära Världsanden nu obevekligt driver på all utveckling, i två olika riktningar. Därigenom splittras bland annat vårt land ytterst upp i två ideologiskt disparata, och kollektiva helhetstillstånd, där antingen Gudsriket med det återvunna paradiset Sverige, Sweden, eller bortvändheten från Gud gäller.

Alltså viss likhet med den italienska filmares insikt som i Fredrik Lindströms program om Sverige som ”Världens modernaste land”, såg Sverige som ”paradiso et inferno”. Och utåt i den globala världen sker då strävandet mot framtiden, där kanske främst ”ett jobbigt lagstyrande, och förminskande av Gehenna tydligen väntar.” Detta för politiker och andra ”starka, kunskaps- och upplevelsekrävande människor”. De föredrar kanske medvetet eller främst omedvetet, en rumtidslig ”omväg” innan en slutlig återkomst till paradisets ro kan ske.
Vänligen Rolf A

Anonymous said...

Greetings from Carolina! I'm bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you provide here and can't wait to take a look when I get home.
I'm shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .
. Anyhow, wonderful blog!

my page ... driveway defined

Anonymous said...

Hey there! I know this is somewhat off topic but I was wondering
which blog platform are you using for this website? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had issues
with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

Also visit my webpage: Merriam

Anonymous said...

Hi, I'm new to running a blog and internet sites in general and was wanting to know how you got the "www" included in your domain name? I see your domain, "http://www.blogger.com/comment.g?blogID=8979313395350554690&postID=1864222633054337524" has the www and my domain looks like, "http://mydomain.com". Do you know the best way I can change this? I'm using Wordpress.
Thanks a ton

Feel free to surf to my weblog: local
My site: motor sports

Anonymous said...

I absolutely love your blog and find a lot of your post's to be precisely what I'm looking for.
Would you offer guest writers to write content
for yourself? I wouldn't mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write with regards to here. Again, awesome web site!

my webpage - rotting chemical

Anonymous said...

We have gone ahead and added a link back to your webpage from one of my clients requesting it.
We have used your internet site URL: http://www.blogger.
com/comment.g?blogID=8979313395350554690&postID=1864222633054337524 and blog title: Blogger: Filosofisk Teologi to be
sure you get the correct anchor text. If you woud like to check out where your
hyperlink has been placed, please e mail me at: sheilacharlton@aol.

com. Thankyou

my weblog - profesionalna

Anonymous said...

It's a pity you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this excellent blog! I guess for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
I look forward to fresh updates and will talk about this website with
my Facebook group. Chat soon!

My homepage www.answermetrue.com

Anonymous said...

Hello this is kinda of off topic but I was wanting to know
if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

My webpage - link
My web page: site

Anonymous said...

Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren't loading correctly. I'm not sure why but I think its a linking issue.

I've tried it in two different browsers and both show the same outcome.

My page: Luggage sets