Thursday, January 15, 2009

Stefan Swärd och hans tragiska syn på teologi

Jag läser regelbundet Stefan Swärds blogg. Inte för att jag håller med honom, vi står ganska långt ifrån varandra i hur vi betraktar en del saker och ting. Mer för att jag tycker han är underhållande. Jag tycker det är kul att se hur prestigelös han är, och hur han verkligen kan ändra åsikter om han vet att han har fel. Detta är någonting jag gillar mycket hos honom. En del uttalanden han gör om teologi tycker jag dock är rent ut tragiska. Detta på grund av hans ställning inom EFK.

Stefan Swärd påpekar gång på gång i sin blogg att han aldrig läst ett enda poäng teologi, och verkar se det som något stort. Stefan skriver:

Det jag konstaterar är att den abstrakta teologiska debatten är en helt annan sorts kristendom än den som jag vill leva. För mig handlar kristet liv om att aktivt söka Guds vilja genom att studera Bibeln och få vägledning genom erfarna kristna för hur jag ska leva som lärjunge i mitt vardagliga liv. Det tycks inte vara frågeställningen för teologerna.

Vilken teologisk debatt pratar han om? Och hur kan han säga att teologer inte skulle ställa upp på dessa kriterier? Det är ju exakt detta fokus många teologer har. Teologi finns givetvis inom många skolor, där viss teologi enligt mig är väldigt dålig. Men det finns även väldigt bra teologi. För Stefan är all teologi likadan, abstrakt och utan relevans för Kyrkan. Det är mycket skrämmande att en så inflytelserik kristen inom EFK har denna syn. Inte konstigt att en anti intellektuell kultur frodas..

Samtidigt skriver han på ett annat ställe i bloggen:

Däremot är det bra med debatt och kritisk granskning kring hur vår teologi är utformad och vår inriktning som kyrka. Det innefattar naturligtvis även Katolska Kyrkan.

Men vilka är det som ska göra detta? Vilka är teologer? Kan en Kyrka existera utan teologisk reflektion? Är det fel med utbildning inom teologi? Vad är Stefan rädd för?

Jag tycker det är dags att han klargör sin syn på teologi. Som det är nu kommer bara lösryckta uttalanden som knappast gynnar teologi eller en teologisk reflektion...

3 comments:

Anonymous said...

lösningen
nanorobotar= fininställa för läsa av gener (frekvens, proportion) å slå ut packet (märker om dom är skyldiga - tex flouroserande ämnen runt gener som är överaktiverade)


Ett barn som våldtas i 10 år tex
ligger i x och x

ska gärningsmannen/kvinnan leva?

proportionsprincipen

= jävla svårt å räkna utSätt dit skitstövlarna så det rycker om det!!!!!!!!!

Bush
Aids program och mord (!) av aids prostituerade kvinnor (som vatikanen)
Proportionsprincipen
Denne torterade djur när han var liten (jagade med eldgaffel= idiot)
Datahacking (avlyssning, integritet etc)
Pengar från Saudiarabien (tjänstebestickning i usa = muta 30-40 år)
Ekonomisk brottslighet (företag gav ut aktier till rea= brottsligt med usa lagar)
FN mandatet (lögn krig)
Plymegate (Cheney= etc)

dvs = skitstövlel måste få väck (mänsklig plikt= självklart= förtryckare, frihet)
Det är väl bara en amerikan som kan vara (patriotism) att inte få väck den mest hatade någonsin (good relation)


Det är ju inget spel - sätta dit skitstövlarna å få väck dom (även president etc= brott ska ju bestraffas självklart)
Men det är dumt folk (skitfolk)

Men nu , snart, är ju denne idiot borta så
Obama (Judiriddare, svarte mannen som skulle få väck onde kejsaren - 100% för få förtryckarpersoner från Benedictus aidsmannen till dom som gör mycket skada för sitt folk = svår definition)

Brott = måste in (outsourca svenska polisen= till vem är ju mindre intressant utan resultat och effektivitet och personlighetsbedömning)

Inte minst psykologi är viktigt
Samarbeta med andra och projekt och fred (vinst och nytta och sanning)

EU, USA, Kina (- brott), Indien, Israel, Italien, Japan etc

Sätta dit skitstövlar (mätningen där= egenintresset mot då objektiva bevis och arbetsmoral för att få dit packet= civilkuragelag = svenskarna kunde samarbeta å få dit packet, siter där de listas och hängs ut och straff därefter)

Elchockstekning på öppen eld
Bush= genomgå det
Hawaii t.ex. = och kasta ner efter proportionsprinciper i vulkanen (pedofil som Stevenson som begravdes så)

Siter
Smartass in the open software alliance


Htm2pdf.co.uk
Tinyurl.com/5sojp5
Printwhatyoulike.com
Linkbun.ch
Dabbleboard.com
Whatsitscolor.com
Privnote.com
Heidi.ie/node/14
Uncyclopedia.wikia.com
Pusha

David said...

Hej!

Det är tråkigt med den där "varför ska vi ha teologi? Det räcker ju med att vi läser Bibeln och ber tillsammans!"-attityden, eftersom det är rätt uppenbart nu efter 500 år av att försöka just med det, att det inte enar oss och att det inte leder framåt.

Problemet är väl att det är lite av en råttfälla, för man kan ju alltid säga att "de andra har inte Anden. Men det var vi"…

Christoffer said...

Ja, Stefan Swärd har inte alltid alla pommes frites på tallriken när han uttalar sig om den teologiska reflektionen.

Vi behöver mer av den, och den står inte i motsats till den djupa tron. Jag tror t.ex. inte att Thomas av Aquino som var både mystiker och filosof skulle uppfatta saken på det viset.

För övrigt så tror jag kyrkan hamnar i ett "epistemologiskt getto" om man har den här attityden. Ett epistemologiskt getto som man får hoppa in i med hjälp av känslorna.

Jag anser att teologin skall stå i dialog med all annan kunskap. För vi ska tolka _skapelsen_ i ljuset av Guds uppenbarelse.