Monday, June 8, 2009

Tentor avklarade och lite annat

Många av terminens tentor är avklarade eller på väg att slutföras. Det känns skönt att de är över på ett vis. Nu kan jag läsa många av de böcker jag längtat att få läsa och läsa om böcker jag inte hade tillräcklig tid att läsa ordentligt. En av dessa är Charles Taylor's "A Secular Age".

Just nu har jag påbörjat en sommarkurs om det sista kriget i Sverige. Idag var vi på plats i självaste Ratan och tittade på de monument som finns kvar från kriget. Vår föreläsare var fantastisk och kunde verkligen fånga hela de cirka 30 studenterna som var samlade. Orsaken till kriget gick tillbaka ända till den Franska revolutionen och det oerhörda spända läget som existerade i Europa under denna tid. Ryssland ville kriga mot Napoleon, men såg samtidigt med mindre blida ögon mot England.

England hade stöd från ett land och det var Sverige. Och den strategiska måltavlan blev att försöka isolera Englands handel och därigenom vinna kriget emot dem. Sverige låg här som ett nyckelland för denna plan. Detta krig tog plats får snart exakt 200 år sedan, och sedan dess har Sverige (med nuvarande gränser) aldrig deltagit i ett krig igen. Detta är unikt för ett land.

Strax före klockan tre på eftermiddagen den 20 augusti 1809 förvandlades Ratan till ett slagfält. Våg efter våg av ryska soldater strömmade ner mot stranden där de möttes av artillerield från den svenska expeditionskåren som seglat upp från Roslagen med 120 fartyg och 10.000 man. I hamnen låg kanonsluparna sida vid sida och batteriet med sju kanoner på ledskär och ytterligare två på Rataskär gav fyr in mot byn. I över fyra timmar fortsatte striderna, men framemot åttatiden på kvällen insåg den ryska befälhavaren general Nikolaj Kamenskij det hopplösa i situationen och beordrade reträtt.

No comments: