Tuesday, September 4, 2007

Bland Harry Potter och debatter

Debatter om Harry Potter har varit många och stundtals intensiva i vissa forum jag besökt bland kristna. Även i tidningen Dagen har en pågått där den unga pingst teologen Joel Halldorf försvarat Harry Potter och sett likheter med Kristus. Debatten ser ut att avslutas nu och Halldorf ger sin sista syn på saken här. Jag tycker han presenterar en del viktiga poänger i sitt svar.

En långt mer intressant debatt (för mig) kommer hållas på Credoakademin.nu mellan Stefan Gustavsson och Christer Sturkmark. Denna kommer jag följa med intresse och även försöka analysera debatten här på min blogg.

I Umeå den 13 september klockan 19.00 vid Cafe Station kommer även Stefan Gustavsson att debattera Roger Viklund. Den blir nog intressant.

5 comments:

Vesa said...

Hej!

Hur pass mycket uppmärksamhet har den där Viklund fått? Jag minns att jag läste lite av vad han skrivit då hans bok kom ut och var inte speciellt imponerad. Det är ju bra att S.G. tar debatt om Jesu existens men bedrövlig om folk på allvar köper hyperskeptikernas position.

Ps. Tack för en läsvärd blogg!

Anonymous said...

Hej Vesa! Kul att du läser bloggen och finner delar av den intressant.

Viklund har fått ganska mycket uppmärksamhet i Sverige. Han har varit med i Tv program och i de stora dagstidningarna. Däremot hur mycket han influerat människors tänkande är en annan sak och där tror jag inte han bidragit speciellt mycket. Teserna han presenterar kom med upplysningen och jakten på den historiska Jesus. Där betonade man till en början de tankar som vi hittar hos Viklund, dvs * Jesus och myterna * De utom bibliska källorna som inte är samtida med Jesus och liknande. Det mesta av denna kritik föll och det rejält.

Jag ska nog kortfattat påpeka vad jag anser bristerna vara :)

Vad anser du själv Vesa?

/mvh
Johannes

Vesa said...

Om Viklunds teser? Nja, det lilla jag läste var föga imponerande, gammal och - som du påpekade - övergiven skåpmat, dessutom helt ur spår med både gårdagens och dagens akademiska Jesusforskning (skriver själv på en doktorsavhandling om den historiske Jesus).

Samtidigt tycker jag att hans position på sitt sätt en logisk konsekvens, en följd av de senaste århundradernas evangeliekritik. Det är inte ett långt steg från att förneka evangeliernas källvärde för vår rekonstruktion av den historiske Jesus till att förneka hans existens helt och hållet.

Anonymous said...

Intressant Vesa! Då antar jag att du har bra koll på läget. Skriver du något om din avhandling på din blogg? Detta lät intressant.

Vesa said...

Jag har funderat på att skriva inlägg relaterat till avhandlingen, men vet inte riktigt hur jag jag skall skriva, vad jag skall skriva om och var jag skall börja för att få det hela förståeligt och relevant för den läsaren (vill inte skapa ett forum för Jesusforskare). Hittills har det alltså inte blivit av, men kanske inom en snar framtid.