Wednesday, October 24, 2007

Tänkvärt

Filosofen Torbjörn Tännsjö bör inse att människor inte bara styrs av logiken, utan även av känslor, religion, aggressivitet, sexualitet och andra svårkontrollerade impulser. Vi kan inte länka oss bort från människans hela register av reaktionsmönster och tro att det går smärtfritt att följa Tännsjös filosofiska tänkandet. Det rationella och det irrationella kommer alltid att leva parallellt i oss. Det har med vår konstruktion att göra. Denna vidgade syn på människan saknar Tännsjö.


Så avslutar
ROLAND SENNERSTAM sin debatt artikel i Dagen idag.


MER OM RFSL och debatten kring äktenskapet
Marie Söderqvist i Expressen skriver om detta på ett bra sätt.


2 comments:

Anonymous said...

"Det rationella och det irrationella kommer alltid att leva parallellt i oss" Min alldeles personliga syn på många trosfrågor är inte att de är irrationella utan snarare icke-rationella... ser en väldigt fundamental skillnad på att säga att något är irrationellt och icke-rationellt faktiskt.

Anonymous said...

Hej

Det är väl inte riktigt det som är författarens poäng? Han menar att dessa olikheter finns i oss som MÄNNISKOR. Inte specifikt i relationen till religion. Som du säkert redan vet argumenterar jag för att min tro inte är icke-rationell, utan rationellt godtagbar.

MVH